søndag den 7. november 2010

Tanker på en søndag + frygtsom erkendelse

JEG ER KED AF, at det ikke kunne holdes hemmeligt forevigt - luk øjnene et øjeblik, træk vejret ... Ok - det måtte jo ud på et tidspunkt ... Vi kan jo heller ikke blive ved med at røvrende vores besøgende forevigt?

(ODENSEANERE ER FORBANDET (!?!!?) SVÆRE AT HIVE UD AF DØREN!!!)

Jeg mener det sgu. Ja, tag eksempelvist et kig på Odense gågade efter 17.30 på en hverdag; det er ikke noget kønt syn, skal jeg hilse at sige. Det er heller ikke usædvanligt, at Vestergade efter midnat er langt mere domineret af forvirrede feststemte turister, som febrilsk render rundt og leder efter "midtbyen" og "fest og glade dage", end friske unge odenseanere. Skulle du støde ind i nogle af disse turister på vej hjem er det altså bare med at træde i pedallerne, hvis man ikke ønsker en akavat stund ved at fortælle dem, at de simpelthen har benene solidt plantet på (hvad der burde være ...) det fynske festlige midtpunkt, hovedgaden i Odense - og at man kan høre en knappenål falde til jorden ...


Nogle unge odenseanere må simpelthen bare have en eller anden grotesk hyggemani, sidder derhjemme og gnasker chokolade mens de ser Nothing Hill ... En beundringsrig stor kærlighed til hjemmet og de traditionelle huslige pligter og traditioner? Chips, dåsecola og Terminator i massevis? Eller måske har vi et voldsomt højt antal af kærestepar?

Fred være med det, hvis alle havde sådan dosis kærlighed eksisterede et kraftigt kulturbehov måske slet ikke ... - værre er det med en større del af de odenseanske unge, som har taget en eller anden underlig misforstået independent-feeling til sig, at hvis et arrangement har gentaget sig mere end 3 gange er det "åh, så trivielt ...", "altid de samme mennesker ...", "aerh, total Amin Safari-agtigt". Damn, nu må det være slut. Sidstnævnte har i særdeleshed fået nogle slag over fingrene, og ikke desto mindre er det mit indtryk, at besøgstallende og repræsentativiteten til arrangementerne er faldet drastisk.

En alt for voldsom og mærkværdig skepsis i dét, at vi går og brokker os over at her ikke foregår nok, at byen ligger i koma - og alligevel tager vi os den frihed at være så skeptiske, når der endelig er nogle som har nosserne til at tage initiativ ... Det værste er, hvis der går mode i at nedgøre og tage afstand, da dette tilsyneladende spreder sig meget hurtigere end good vibrations; ta' i stedet og føl med hjertet, om man egentligt ikke er meget godt tilfreds med at være ude en lørdag aften i stedet for at sidde derhjemme klistret foran tv'et eller fremsæt nogle alternativer. Nej? Så er det vist tid til at vi lægger småsnobbetheden på hylden, trækker fuckfingeren tilbage og i stedet hjælper med at videreudvikle og støtte op om hvad vi har, og dette gælder ligeledes når Odense Kommune i sjældne tilfælde rammer rigtigt hvad angår ungdomsvenlig kultur. Mød op, giv et signal om, at de er gået af en rigtig sti ... Otherwise they never learn!

Ikke at man ikke skal være kritisk (!) - men denne primitive og ukonstruktive tone, som ofte lyder når det kommer til privatarrangerede kulturellearrangementer, nytter bare ikke meget. De dårlige vibrationer er selvforstærkende, og render vi rundt med sort makeup og drømmer om Berlin hele dagen vil Odense aldrig komme ud af lillebrorkomplekset og forblive en "provinsiel udørk" ...

De sidste uoverskuelige procenter sætter sig forresten ned nytårsaften og skriver torsdagskoncerterne og J-dag ind i kalenderen, og så låser de ellers døren ... Ja, sådan virker det hvertfald med det kollosale fremmøde disse arrangementer altid hiver i hus, og dette alment folkelige fremmøde så man naturligvis gerne oftere til kulturelle arrangementer i Odense.

En pædagog ved navn Arne sagde engang til mig, at man har kun det sjov man selv skaber - et eller andet sted har han ret den dag i dag ... også selvom at det lyder en smule banalt. Og med alle de fede mennesker og den alt den fede musik er der ingen grund til at surmule; ikke mindst en reminder til mig selv!

- En "anmeldelse" (reportage, måske?) af koncerten fra i torsdags (Off the Hook-arrangementet) vil ryge op inden længe.

Mht. Off the Hook-arrangementerne har netop dette indlæg nemlig relevans. De drenge var i kredse allerede tæt på at ryge ind i den selvforstærkende tabuisering, og flere begyndte at revurdere lillefredag fænomenet, da det gik op for dem, at de var trætte dagen efter i skolen ... Efter i torsdags er alle sådan tanker renset på ubegrænset tid for en god portion mennesker, der må have gået hjem med en meget speciel og snurrende fornemmelse i maven ...

Fortsat vidunderlig mandag.

/Nikolaj

Ps. Undskyld de lidt desorienterede billeder. Jeg kedede mig.

1 kommentar:

ice sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.